Bora Dimitrijević: Ne može se umirati u lepoti

Bora Dimitrijević: Ne može se umirati u lepoti

0
foto: knjazevacinfo.rs

Zavičajni muzej organizovao je 26. po redu “Veče otvorenog srca“, događaj koji se, po svojoj osobenosti, razlikuje od svega što se dešava u danima kada se slave Sveti Trifun i Dan ljubavi. Zanimljive priče o vinu, rimskim imperatorima i novoj ulozi muzeja u savremenom svetu, sa publikom je podelio arheolog Bora Dimitrijević.

Večite teme – vino i ljubav, spojene u “Večeri otvorenog srca“, dovele su u Zavičajni muzej arheologa Boru Dimitrijevića i njegove zanimljive priče o ljudima i događajima, koji su obeležili kulturnu, pa i boemsku prošlost Timočke krajine. Vino, kaže Dimitrijević, može da odigra i veliku ulogu u razvoju kulturnog turizma.

“Jedan od 17 imperatora, koji su rođeni na tlu Srbije – Prob, ili Probus doneo je vinovu lozu i zasadio je na Fruškoj gori. Postoji i priča da je u oblasti Smedereva zasađena, Smederevci tvrde, autohtona sorta “smederevka“. S obzirom da su knjaževačko i negotinsko vinogorje jedna od poznatijih u Srbiji, to je jedna od karata na koju treba igrati, vina brendirati, jer svi pokazatelji govore da potrošnja vina raste. Zašto i mi ne bismo pokupili nešto sa tog stola“.

Muzeji odavno nisu mesta gde stanuje prašina, sa lepim predmetima na staklenim policama. Publika želi da u ozbiljnoj ustanovi vidi nešto zanimljivo i drugačije.

“U mnogim zemljama ministarstva kulture i turizma su spojena. Ne može se umirati u lepoti. Morate ono što imate u rukama, ono što su vam ostavili preci, napraviti utilitarnim. Najlepše su priče koje se na nekom svom kraju materijalizuju. Zaječarski muzej to može sa Romulijanom, a siguran sam da knjaževački muzej to može da uradi sa Ravnom i lepo osmišljenim muzejom vina. I eto prelepe priče.“

Veče otvorenog srca je po 26. put okupilo knjaževačke likovne umetnike i umetnice, čiji su radovi izloženi u muzejskoj galeriji. Ovom osobenom događaju muzički ton na gitari je dao Dragan Ilić Spaček.

POSTAVI ODGOVOR