Čarobni svet fosila

Čarobni svet fosila

0
foto: knjazevacinfo.rs

U galeriji Zavičajnog muzeja sinoć je otvorena izložba „Fosili knjaževačkog kraja“ iz kolekcije Baneta Stojanovića. Stojanovićeva ideja je da zbirka fosila, koje prikuplja već dve decenije, bude osnova za otvaranje prirodnjaškog muzeja u Knjaževcu.

Dve decenije druženja sa prirodom pretvorilo je Baneta Stojanovića u paleontologa – amatera. Svoju veliku zbirku fosila, puževa, školjki, ježeva, pronašao je u selima knjaževačke opštine i u galeriji Zavičajnog muzej predstavio javnosti, sa idejom da ona postane osnova za otvaranje prirodnjačkog muzeja.

“Sakupljam ih više od 20 godina. U kolekciji ima dosta puževa, školjki, korala, specifična je jedna vrsta školjke koja je izumrla, zove se rudisti. Voleo bih da ova kolekcija nađe neki prostor i da bude dostupna svim ljudima Knjaževca, a i turistima u jednom prirodnjačkom muzeju.“

Izložba govori o bogatom paleontološkom nasleđu opštine Knjaževac, podseća nas da je na ovom prostoru pre 120 milona godina postojalo toplo more, a biljni i životinjski svet sasvim drugačiji od današnjeg, kazao je na otvaranju dr Mikica Sibinović, docent Geografskog fakulteta u Beogradu.

“To ima veliku saznajnu vrednost pre svega za učenike osnovnih i srednjih škola da mogu bolje da razumeju reljef koji se formirao i koji postoji i danas. I stručnjaci koji se bave paleontološkim nasleđem mogu da dobiju značajne smernice proučavajući fosile koje je pronašao jedan entuzijasta, tako da on daje deirektan doprinos nauci.“

Fosili poput onih koje je Stojanović sakupio najčešće se mogu pronaći u klisurama, poput Ždrela u Stogazovcu, a znatiželjni i uporni mogu da ih vide i sakupe na obalama reka u vreme niskih vodostaja. Izložba će biti otvorena do 20. marta.

POSTAVI ODGOVOR